Kirjasuosituksia

Kirjasuosituksia on yleensä vaikea antaa, koska kyse on aina siitä kuka kirjan lukee. Kirjan lukijalleen tuottama lisäarvo riippuu ennen kaikkea lukijan esitiedoista. Tästä syystä seuraavassa oma suosikkilistani neljässä eri kategoriassa: 1) aloittelijalle, 2) kokeneelle harrastajalle, 3) rahoitusteoreettiselle harrastajalle, 4) ammattilaiselle

1) Mielestäni paras helppolukuisista kirjoista on ehdottomasti Lindströmin "Vaurastu arvo-osakkeilla". Kirja kuvaa käytännönläheisesti arvosijoittamisen perusteita, joten rahoitusteoriasta vähemmän perillä olevakin saa paljon irti. Ehkä yksi syy kirjan preferointiin löytyy Lindströmin sijoitusfilosofiasta, jota itsekin edustan. Mutta kukapa ei pitäisi tuottavasta sijoitusstrategiasta, mitä arvosijoittaminen edustaa. Tietysti jos sijoittamisesta haluaa tietää yleisellä tasolla, Lindströmin toinen kirja, "Menesty osakesijoittajana", kannattaa lukea ensin. Yhdessä nämä muodostavat erinomaisen tietopaketin vasta-alkajalle.

2) Malkielin "A Random Walk down Wall Street" on hieman kauemmin osakemarkkinoilla toimineelle oiva lukuvalinta. Periaatteessa kirja sopii myös aloittelijalle, mutta mielestäni joissain asioissa mennään syvemmälle kuin ykköskohdan kirjavalinnoissani. Taas tietysti tässäkin valinnassa on oma lehmä osittain ojassa, sillä Malkielin suosima indeksisijoittaminen on myös lähellä omaa sydäntäni.

3) Enemmän rahoitusta opiskelleelle suosittelen Hyödyn teosta "Osakekeissien pauloissa -intohimona analyysi". Kirja on suorastaan loistava, mutta vaatii taustalle kirjassa esitettyihin keisseihin liittyvien teorioiden melko hyvän tuntemuksen. Toki kirjan voi lukea ilman teoriaosaamistakin, mutta silloin luultavasti osa upeista "ahaa-elämyksistä" jää kokematta. Keissit ovat erittäin mielenkiintoisia ja todella tempaavat lukijan mukaansa.

4) Ammattilaisille tai ammattimaisille sijoittajille suosittelen yleisteokseksi Sharpe, Alexander & Baileyn Investments -nimistä teosta. Kirja on rahoituksen oppikirjan omaisesti hyvin teoreettinen. Sijoituskohteiden arvonmääritykseen keskittyvät Copeland, Koller & Murrinin Valuation: Measuring and Managing the Value of Companies sekä Damodaranin Investment Valuation: Tools and Techniques for Determining the Value of Any Asset ovat mielestäni parhaita teoksia tähän tarkoitukseen. Niiden avulla on helppo rakentaa esimerkiksi Exceliin omat DCF -mallit osakkeiden arvonmääritykseen. Ensiksi mainitun kirjan mukana saa myös halutessaan McKinsey & Companyn Excel -pohjaisen DCF –mallin.

Edellä esitettyjen varsinaisten sijoitusoppaiden ja rahoituksen oppikirjojen lisäksi haluan nostaa esille taloudelliseen menestykseen keskittyvän Robert T. Kiyosakin teoksen "Cashflow Quadrant". Kirja ei kerro osakesijoittamisesta tai sijoittamisesta yleensäkään kovin paljon, vaan pyrkii ohjaamaan lukijan ajattelutapaa taloudellisen menestyksen saavuttamiseksi. Oikeanlaisen ajattelutavan omaksuminen on hyvin tärkeää ennen sijoitusmatkan aloittamista, joten teos sopii erinomaisesti lämmittelyksi ennen astumista osakemarkkinoille. Pieni varoituksen sana on kuitenkin paikallaan. Osa Kiyosakin ohjeista vaatii "jenkkisuodattimen" jo pelkästään maidemme erilaisista lainsäädännöistä johtuen, mutta ennen kaikkea realiteettien nimissä. Kenelläkään ei ole valmista kaavaa menestykseen. Jokaisen on löydettävä oma polkunsa. Mutta sehän tästä hommasta mielenkiintoisen tekeekin.

Tietysti kirjamarkkinat ovat täynnä myös monia muita hyviä vaihtoehtoja, joiden lukeminen on suositeltavaa ennen osakemarkkinoille hyppäämistä ja tietysti myös siellä olon aikana. Sillä kuten Groucho Marx on todennut: "Outside a dog, a book is a man's best friend. Inside of a dog, it's too dark to read."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti